1. Csak akkor étkezzenek, ha éhség érzetük van, a megszokott helyett olyan ételeket fogyasszanak, amit jó ízzel fogyasztanak és rágjanak fokozottan. Szorulásos tünetek fõ oka a folyadékhiány, ha nem éri el a napi fogyasztás az általánosan javasolt kettõ liter bevitt folyadékot, akkor keressenek olyan folyadékot, amit szívesen isznak, és megterhelõ nagy mennyiségû ivás helyett gyakori másfél-két dl mennyiségekkel segítsék szervezetük feltöltõdését. A salakanyagok lerakódása, a felszívódási zavar, a gyakori hasmenés, a székrekedés, a bélflóra és a perisztartika mûködését gátolja és károsítja, célszerû mielõbb helyrehozni, hiszen szövõdmények kialakulását okozhatja, és életfolyamatainkat a bevitt és felszívódott tápanyagok biztosítják.
     
  2. A konyhánk a gyógyszertárunk! Mindennapos táplálékunk az egészségünk letéteményese. Ne gondoljuk, hogy a betegség csak úgy véletlenül talál el bennünket. Helyesen összeállított étrenddel sok bajt és bántalmat elkerülhetünk. Figyeljünk rá, hogy egy-egy étkezés után miként reagál szervezetünk a bekerült táplálékra (az aranyérbetegség például mindig rosszabbodik a füstölt, ecetes ételektől).